Nieuws, Pers

Persbericht: Buurtbewoners gaan in beroep tegen de vergunning voor de NMBS-zetel en stellen ter plaatse hun Plan B voor

06.02.2023

door Raphaël Rastelli, Wayan Brindel, Benjamin Delori & Claire Scohier

De NMBS plant een mastodont van een hoofdzetel op de Fonsnylaan die fel gecontesteerd wordt door de buurtbewoners en in het bijzonder het collectief Midi Moins Une !. En dat is niet zomaar: het NMBS-project verdubbelt de hoogte van het Postsorteercentrum tot 60m hoog en voorziet een langwerpige blok van wel 236 meter lang. Bovendien maakt het deel uit van een vastgoeddeal tussen de spooroperator en een consortium van drie bouwpromotoren: Besix, Immobel en BPI. Die moeten de hoofdzetel afleveren waarvoor ze in ruil eigenaar worden van drie sites (Atrium Zuid, Delta en Frankrijk-Bara) die nu van de NMBS zijn – oftewel een opnieuw te ontwikkelen oppervlakte van 150.000 m2 in de wijk.

De Gemeente Sint-Gillis heeft al een beroep tegen de vergunning ingediend eind augustus 2022 maar dat werd verworpen. De gewestelijke overheid heeft opnieuw een identieke vergunning toegekend in de december 2022. De verenigingen en de bewoners hadden 60 dagen om de nieuwe vergunning aan te vallen bij de Raad van State. IEB, BRAL en CRU hebben samen met de buurtbewoners een verzoekschrift tot nietigverklaring ingediend op maandag 6 februari 2023.

Ze nodigen je uit op donderdag 9 februari 2023 om 10:00, op het Marcel Broodhaersplein tegenover het Postsorteercentrum, voor een toelichting over het verzoekschrift evenals geloofwaardige alternatieven die duidelijk minder nefast zijn voor de wijk. Het gaat erom goed na te denken over wat er al bestaat en te vermijden dat onnodige afbraak tot energieverspilling zou leiden.


Perscontact

Nederlands
BRAL : Benjamin Delori – 0471 474272

Frans
Midi Moins Une ! : Raphaël Rastelli – 0484 942061
IEB : Claire Scohier – 0473 667505
CRU : Wayan Brindel – 0494 896044


Lees Midi Moins Une ! over de stedenbouwkundige aanvraag voor de NMBS-zetel (in het Frans).