Nieuws, NMBS-zetel

Beroep tegen de hoofdzetel van de NMBS – We hebben je steun nodig!

Een tijdje geleden ondertekende je waarschijnlijk mee de petitie tegen de goedkeuring van het RPA Zuid. De petitie was een initiatief van het buurtbewonerscollectief Midi Moins Une !
Midi Moins Une ! heeft opnieuw alle buurtbewoners en sympathisanten nodig!

Om even op te frissen: het RPA Zuidwijk zou ervoor zorgen dat grote grondeigenaars, uit de privé- of semipublieke sector, een heleboel stedenbouwkundige regels naast zich neer kunnen leggen en gigantische projecten kunnen ontwikkelen die de buurtbewoners van het Zuidstation allesbehalve ten goede komen.

Het RPA Zuid is nog steeds in de maak… en moest een kader bieden voor het NMBS-project in het vroegere Postsorteercentrum : een gebouw van 60 m hoog en 236 m lang! Maar… de NMBS heeft niet gewacht op het RPA Zuidwijk en al een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd. Op 1 augustus, midden in het zomerreces, is de vergunning afgeleverd!

Midi Moins Une ! is sterk gekant tegen het project en stelde reeds een alternatief voor dat rekening houdt met de buurt (lees het pleidooi en bekijk het debat van 28.07.2022 (in het Frans)).

De nieuwe NMBS-zetel in het Postsorteercentrum is buiten alle proporties. Daarbovenop opent het de deur naar een gigantische vastgoedoperatie van verschillende blokken in de wijk die in handen komen van privé-speculanten. Daarom wil Midi Moins Une ! een beroep aantekenen bij de Raad van State, samen met andere verenigingen, en bijgestaan door een advocaat. Deze procedure kost natuurlijk geld.

Midi Moins Une ! lanceert een oproep om geld in te zamelen om het beroep te kunnen betalen :

  • er werd een bankrekening geopend om giften in te zamelen die enkel en alleen zullen dienen om de advocaat te betalen
  • stort een bedrag dat je zelf kiest, in functie van je middelen ; zelfs een klein bedrag helpt
  • stuur deze oproep naar andere buurtbewoners van de Zuidwijk, in Anderlecht, Sint-Gillis en Brussel en naar alle sympathisanten.

Kortweg, wil je een Zuidwijk op maat van de buurtbewoners of van vastgoedspeculanten? Doe een gift:

  • via overschrijving op rekeningnummer Mareels-Feyder, BE 64 9734 3835 4552 met als mededeling “beroep SV NMBS”
  • scan de QR-code met je bankapp of Payconiq om een gift te doen van :
5 € 20 € 50 € ander bedrag

 

Download de flyer en deel uit!

Als je wil aansluiten bij Midi Moins Une !, stuur ons een mail.